Applaus voor doorgeefwinkel Fijnaart om verspilling zorgmateriaal tegen te gaan

Applaus voor doorgeefwinkel Fijnaart om verspilling zorgmateriaal tegen te gaan

BN/DeStem 17 juli 2023

FIJNAART – Zorgverzekeraar CZ en Thuiszorgorganisaties TWB en Surplus zijn enthousiast over de doorgeefwinkel die in Fijnaart werd geopend. Bedoeld om ongebruikte medische zorgmiddelen opnieuw uit te geven en zo verspilling tegen te gaan.

Een ‘supergoed initiatief’, zegt Marie-José van Garderen van zorgverzekeraar CZ over het recente project van de Kruisvereniging West- Brabant. ,,Wij zijn zelf op meerdere plekken in gesprek om spillage tegen te gaan. Het kan ons financieel veel schelen, maar ook vanuit milieu- oogpunt is het eigenlijk niet meer houdbaar om zoveel materiaal weg te gooien.’’

Verschil in regels

Volgens CZ gelden voor instellingen strenge regels voor hergebruik van zowel medicijnen als allerlei medisch materiaal zoals verbandmiddelen. ,,Maar daar zit wel verschil in. Voor drinkvoeding gelden bijvoorbeeld strengere eisen qua veiligheid, dan voor incontinentiemateriaal. Als een pakket ongeopend is, zijn er weinig risico’s om het opnieuw uit te geven. Maar als drinkvoeding lang in de warmte heeft gestaan, kun je het niet meer gebruiken en heruitgeven.”

Klanten bestellen die hulpmiddelen veelal rechtstreeks bij de producent/leverancier en CZ heeft dan ook afspraken met hen over terugname van bepaalde middelen. ,,Ze mogen die niet opnieuw in rekening brengen, want het is al een keer betaald. Maar met het innemen, controleren en opnieuw leveren is werk gemoeid en dat kost natuurlijk wel geld, daar geven we een vergoeding voor.”

LINK origineel bericht: Bericht