De positieve effecten van beweging

Een actieve leefstijl kan ervoor zorgen dat je minder of geen medicijnen nodig hebt bij bepaalde aandoeningen, minder kans loopt om ziektes en aandoeningen te krijgen en als je wel een ziekte of aandoening hebt kun je de symptomen ervan verlichten. Heel veel positieve effecten dus!

Weinig bewegen maakt ziek

‘Zitten is het nieuwe roken’. Dit omschrijft precies de ontwikkeling rondom beweging in Nederland en daarbuiten. Volwassenen zitten gemiddeld 8 tot 10 uur en dat is veel te veel! Uit onderzoek is gebleken dat te weinig bewegen ons ziek kan maken, zowel fysiek als mentaal. Dus aan de slag en bewegen maar!

De link tussen bewegen en ziek worden

Onderzoek laat zien dat regelmatig intensief bewegen een positief effect heeft op ons afweersysteem. Bewegen zorgt ervoor dat belangrijke afweercellen in het lichaam circuleren. Het aantal T-cellen en NK-cellen, ook wel natural killers genoemd, in je lichaam stijgt. Dit zijn de cellen die virussen, bacteriën en kankercellen aanpakken. Door te bewegen stimuleer je op verschillende manieren het ontstekingsremmend effect in het lichaam. Andersom hebben verschillende ontstekingsfactoren invloed op het afweersysteem en bepalen hoe het afweersysteem ervoor staat. Het werkt dus twee kanten op. De ontstekingsfactoren zijn lager bij mensen die gemiddeld meer bewegen.

De voordelen van meer bewegen

Hierbij helpt voldoende bewegen ook:

  • Beter slapen. 150 minuten per week matig tot intensief bewegen zorgt ervoor dat we ongeveer 45 minuten per nacht langer slapen!
  • Gewicht verliezen helpt ook bij het ondersteunen van jouw afweersysteem. Heb je een hoger vetpercentage dan heb je ook een grotere kans op chronische ontstekingen in het vetweefsel.
  • Verbeteren van je mentale gezondheid door de aanmaak van gelukshormonen. Ook de achteruitgang van je geestelijk vermogen wordt geremd.

Soorten bewegen

Afhankelijk van je leeftijd draagt dagelijks minimaal een half uur bewegen, samen met voldoende slaap, weinig stress en gezonde voeding bij aan een goede weerstand! Er zijn verschillende vormen van trainen, zoals conditietraining, krachttraining, flexibiliteit en de dagelijkse beweging.

Tips om je dagelijkse beweging te veranderen

Om aan je dagelijkse beweging te komen heb je niet perse een sportschool of speciale sportlessen nodig. Hieronder vind je een aantal tips om je dagelijkse beweging eenvoudig te verbeteren:

  • Ga staan in plaats van zitten. Maak een sta-bureau en wissel staan en zitten met elkaar af
  • Loop vaker in en om het huis en ga een keer extra op en neer van de trap
  • Pak vaker de fiets of ga lopend in plaat van de auto.
  • Ga naar buiten en ga een blokje om
  • Kies een leuke sport in jouw regio in groepsverband. Zo heb je een vast sportmoment in de week en leer je leuke mensen kennen die je motiveren.

Ik weet dat bewegen niet voor iedereen heel gemakkelijk is. Heb je ergens last van? Ga langs bij de fysiotherapeut voor advies en kom te weten wat je wel kan!

bron: doktertamara.nl