Goede vertrouwensband cliënt

Als wijkzuster of -broeder probeer je een goede vertrouwensband met je cliënt op te bouwen. Hoe belangrijk vertrouwen is, merkte ik nog niet zo lang geleden bij een echtpaar in mijn wijk.

Mevrouw was slecht ter been geraakt. De huisarts had geprobeerd haar tijdelijk op te nemen in een verpleeghuis, maar tevergeefs. Vandaar dat ik het verzoek kreeg om langs te gaan om te zien of ik nog iets kon betekenen voor mevrouw. Het echtpaar woont op een bijzondere locatie en vooral het op- en afgaan van de trap was voor mevrouw een probleem. Er waren echter nog geen hulpmiddelen ingezet, waardoor zij beneden kon blijven. Ik heb diezelfde dag een hoog/laagbed, een toiletstoel, een transportstoel en een glijlaken geregeld. Daarmee maakte ik haar al zo blij, dat mevrouw gewoon begon te huilen toen ik de volgende keer langskwam. Mevrouw gaf aan dat deze hulpmiddelen al zo’n uitkomst waren en dat ze daar zelf niet aan gedacht had. Ze kan nu in de huiskamer wonen en leven.

Regelmatig ben ik langsgegaan en nam ik de tijd om met haar en haar man te praten. Het vertrouwen groeide zo sterk dat mevrouw mij steeds meer durfde te vertellen. Zo kwam ook naar voren dat zij psychische klachten heeft. Samen met mevrouw en de huisarts heb ik een gesprek met de psycholoog geregeld. Daarnaast gaf mevrouw aan dat ze zich zoveel beter voelde na een wasmoment, omdat de verzorgende naar haar verhaal luisterde en tips kon geven. Zij vindt het prettig dat ze bij de verzorgende haar zorgen kan uiten. Ze wil dat niet te veel bij haar man doen omdat zijn zorglast al zo zwaar is. Omdat het wasmoment zo belangrijk voor haar is, hebben we dat tijdelijk verhoogd van drie keer per week naar dagelijks.

Ik probeer geregeld op bezoek te gaan en neem dan echt de tijd om het gesprek aan te gaan met haar en haar man. Alleen die aandacht al doet het echtpaar zoveel goed.