Kruiswerk West-Brabant gaat verspilling medisch materiaal tegen met ‘doorgeefwinkel’ in Fijnaart

Kruiswerk West-Brabant gaat verspilling medisch materiaal tegen met ‘doorgeefwinkel’ in Fijnaart

Bron: BNdeStem 11 juli 2023

FIJNAART – Het mag eigenlijk niet, maar in Fijnaart doen ze het toch: ongebruikt en onaangebroken medisch materiaal opnieuw uitgeven om verspilling tegen te gaan.

Daarom richtte Kruisvereniging West-Brabant een ‘doorgeefwinkel’ in in het kruiswerkgebouw in Fijnaart. Oud-wijkverpleegkundige Els Meeuwisse mocht de winkel dinsdagmiddag openen. Eenmaal in de maand staat ze in de winkel en is ze vraagbaak voor mensen die iets willen weten over zorg thuis en verpleegmaterialen.

De kast is al behoorlijk gevuld met materiaal dat haar oud-collega’s verzamelden. Volop verband- en incontinentiemateriaal, maar ook injectiespuiten, stomadopjes, voedingsslangetjes et cetera. Alles in de onaangebroken originele (vacuüm)verpakking, binnen de houdbaarheidsdatum. Er is niks mis mee alleen zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht dat spul te vernietigen als een patiënt geneest of overlijdt en de middelen niet meer nodig heeft.

Enorme verspilling
“De verspilling is mij al jaren een doorn in het oog”, zegt Meeuwisse bij de opening van de winkel, die in feite bestaat uit een grote kast in een kantoortje. ,,Er wordt zo ontzettend veel verkwist in de zorg terwijl de kosten alsmaar stijgen. Ik denk dat we in Fijnaart jaarlijks al gauw duizenden euro’s zullen besparen met de doorgeefwinkel. Een eilandpleister voor een heupoperatie kost bijvoorbeeld 2,50 euro. Als er tien worden voorgeschreven en je gebruikt er zes, wordt 10 euro weggegooid.”

Volgens Frans Fakkers, voorzitter van de lokale Kruisvereniging Fijnaart en Heijningen, is het ‘een beetje illegaal’ wat ze in Fijnaart gaan doen. ,,Dat maakt ons niks uit. Wat zorgaanbieders niet mogen, mogen burgers wel. We zijn heel benieuwd naar de reacties uit den lande en denken dat er overal van dit soort punten gaan komen. Ook sommige ziekenhuizen zijn ermee bezig.”