Onrust over uitgeklede polikliniek Oudenbosch

19 juli 2022

De plaatselijke Kruisvereniging Oudenbosch is op vrijdag 3 juni om opheldering gaan vragen bij de directie van het Bravis ziekenhuis. Aanleiding van dit bezoek was de grote onrust die onder ouderen is ontstaan door de eenzijdige beslissing van het ziekenhuis om de Buitenpolikliniek in Oudenbosch te ontmantelen.

 

Bezorgde brief

Al op 22 maart stuurde de Kruisvereniging Oudenbosch een bezorgde brief aan het Bravis en de wethouder Zorg, Jeugd en Participatie van Halderberge. Daarin werden de grote zorgen (en ook verontwaardiging) geuit over het feit dat uitkleding van de Buitenpolikliniek in Oudenbosch en transformatie naar een ‘servicepunt’ al begin 2021 is ingezet, zónder dat de inwoners van Oudenbosch, Standdaarbuiten, Oud Gastel, Fijnaart, Hoeven, Bosschenhoofd en Stampersgat hierover waren geïnformeerd. Ook de plaatselijke Kruisverenigingen waren hier niet van op de hoogte, en moesten het nieuws pas in 2022 uit de krant vernemen.


Meedenken aan oplossingen

Ziekenhuisdirecteur Bianka Mennema, nodigde Natascha van Kats en Joke Voermans van de Kruisvereniging Oudenbosch uit hierover te komen praten en om het standpunt van het Bravis toe te lichten. Voorzitter Van Kats: “Het was een open en  constructief gesprek. We wilden van gedachten wisselen over welk toekomstbeeld het Bravis heeft van de polikliniek Oudenbosch. En hoe hun huidige visie zich verhoudt met hun toezegging ‘de afspraak is dat Oudenbosch te allen tijde een buitenpoli behoudt, een voortzetting van het destijds gesloten Elisabethziekenhuis’. In het gesprek werd duidelijk dat het Bravis vooral vanuit de inzichten van de eigen organisatie heeft gehandeld, en zich daarbij niet goed realiseerde wat deze beslissing voor de inwoners van Oudenbosch zou gaan betekenen. Daarom wil het ziekenhuis nu graag meedenken aan oplossingen.”

Over het servicepunt is er met veel partijen gecommuniceerd, echter met de inwoners zelf is helemaal geen ruggespraak gehouden. Van Kats: “Bianka Mennema heeft toegezegd dit snel op te willen pakken. We zijn door haar gevraagd om samen met andere burgerverenigingen informatiebijeenkomsten mee voor te bereiden. We roepen bewoners in de gemeenste Halderberge op om hun ervaringen met het servicepunt te delen, en ons te vertellen welke nazorg men van Bravis nodig heeft na een ziekenhuisbezoek, operatie of behandeling. Deze ervaringen en suggesties helpen ons om de behoeften van de burgers goed in kaart te brengen. Alvast hartelijk dank. Samen gaan we op weg.”

info@dekruisvereniging.nl / 0165-555915 / Postbus 1378, 4700 BJ Roosendaal.