Ruim vijftig ouderen schuiven aan voor een praatje met een taartje

Hoe krijg je alleenstaande ouderen gemotiveerd om met leuke activiteiten hun eenzaamheid te verdrijven? Die vraag hield Kruisvereniging Hoeven, KBO Hoeven en Surplus bezig. Om een antwoord te krijgen werden Hoevense ouderen uitgenodigd voor een ‘praatje met een taartje’. Ruim vijftig van hen kwamen op 5 oktober naar de Punt in Hoeven.

Het initiatief viel in de landelijke Week van de Ontmoeting. De drie organisaties hadden elk een aantal ouderen aangedragen. “Ik ben langs de deur gegaan met flyers om persoonlijk de mensen uit te nodigen”, vertelt wijkzuster Anja Otto. Die aanpak had succes. “We hebben zeventig flyers uitgedeeld en we hadden een opkomst van meer dan vijftig mensen. Daaronder ook een heleboel nieuwe gezichten.”

Wensen in kaart brengen
Wijkzustermascotte Liesje heette iedereen van harte welkom. De middag werd geopend door dichteres Elly Schepers. Zij bracht het gedicht ‘Leven, afscheid van een zomer met corona’ ten gehore. Vervolgens gingen de aanwezigen in vijf groepen in gesprek om de wensen van de Hoevense ouderen in kaart te brengen.
“We hadden vragen opgesteld als: ‘Wat maakt u blij?’, ‘Waar wordt u gelukkig van?’, ‘Welke uren van de dag voelt u zich alleen?’, ‘Wat doet u als u alleen bent?’ en ‘Wat kunnen wij voor u betekenen’. Naar aanleiding van deze vragen gingen wij in gesprek met de mensen”, aldus Anja. “Aan de hand van de antwoorden gaan we activiteiten organiseren. Het doel is om mensen uit huis te krijgen en zich minder eenzaam te laten voelen. Die eenzaamheid is door corona erger geworden, maar er waren tijdens het ‘praatje met een taartje’ ook mensen die niet eerder in de Punt waren geweest. Zij hadden een klein zetje nodig om hier naartoe te komen. Hopelijk hebben wij dat duwtje gegeven.”

Anja Otto, wijkzuster Hoeven