Wijkzusters staan met gratis koekjes op de stoep
Voor de wijkzuster, wijkverpleegkundige en welzijnswerker is het belangrijk om met mensen in contact te komen. Zonder ontmoeting weten zij niet wie hun hulp kan gebruiken. Het afgelopen jaar konden door corona weinig gesprekken gevoerd worden. Daar hebben wijkzusters Ena van den Berge en Els Scheepers, wijkverpleegkundige Marjon Scheepers en welzijnswerker René Bliemer iets op bedacht: Koek op de stoep.
Sinds dinsdag 9 maart gaat het viertal in Fijnaart langs de deur om een zakje zelfgebakken koekjes aan te bieden. Door dit gebaar hopen zij in contact te komen met inwoners die met vragen zitten, eenzaam zijn, hulp nodig hebben of iemand anders weten waarvoor dat geldt. Wijkbewoners die de wijkzusters goed kennen, omdat zij daar jaren in hebben geïnvesteerd. “We liepen al een tijd met het idee rond om iets te doen. Door corona liggen veel contacten al een jaar stil en dat is tegen ons gevoel in. Wij willen verbinding maken met de mensen en missen nu de huisbezoeken, de gesprekjes op de braderie of de gezondheidsmarkt en het spreekuur”, licht Ena toe. “Het zou kunnen dat we nu mensen missen die wel onze hulp nodig hebben. Daarom komen we in actie.”
Koek op de stoep
Vorig jaar ontstond het idee om mensen uit te nodigen voor een soepmaaltijd. “We hadden al toestemming, maar toen kwam op 15 december de aanscherping van de maatregelen. Daardoor kon dat niet doorgaan”, blikt Ena terug. “Nu wordt het koek in plaats van soep en staan we met ‘Koek op de stoep’.”
De koekjes worden zelf gebakken. “Die delen we samen met een kaartje huis aan huis uit”, meldt Els. “We gaan bij iedereen langs: jong en oud. Het zijn niet alleen ouderen die met vragen zitten, eenzaam zijn of onze hulp nodig hebben. Dat geldt ook voor jonge gezinnen. Aan de deur overhandigen we de koekjes en ons kaartje. Mochten ze met ons verder willen praten, dan kunnen ze ons bellen via de nummers die op dat kaartje staan en komen we graag terug. Niet alles hoeft meteen bij de voordeur besproken te worden.”
Persoonlijk
Bewust is gekozen om persoonlijk bij de mensen iets te overhandigen. “Als we de kaartjes binnen zouden gooien, ontstaat er nog geen contact. Nu zien ze meteen wie we zijn”, zegt Els. De inwoners van Fijnaart kunnen met alle vragen op het gebied van zorg en welzijn bij de vier terecht. “Mensen kunnen bij ons aankloppen met gezondheidsvragen en psychosociale vragen. Maar ook mensen die eenzaam zijn, financiële problemen hebben of iemand die als mantelzorger een hele praktische vraag heeft over bijvoorbeeld het aantrekken van steunkousen. Als wij het antwoord niet weten, proberen we iemand in te schakelen die het antwoord wel kan geven”, aldus Ena. “De koekjes zijn vooral bedoeld als middel om het gesprek op gang te brengen.”
De wijkzusters Els Scheepers, Ena van den Berge en wijkverpleegkundige Marjon Scheepers, welzijnswerker René Bliemer