Jurgen Stoop, voorzitter Kruisvereniging Bergen op Zoom

‘Gezondheidsbevordering voor iedereen’

Een lager valrisico, minder kans op hart- en vaatziekten en een beter geheugen. Een van de vele voordelen van sporten op latere leeftijd. Om sporten voor oudere mensen toegankelijk te maken, organiseert en ondersteunt De Kruisvereniging Bergen Op Zoom en Halsteren diverse activiteiten. Jürgen Stoop is als voorzitter medeverantwoordelijk voor de invulling van deze activiteiten.

ZORGTAAK
Van oudsher heeft De Kruisvereniging een zorgtaak: vroeger bood zij zorg aan gezinnen en gaf voorlichting op het gebied van gezondheidszorg en staat nu voor een persoonlijke benadering van zorg op wijkniveau. Daarbij spelen de wijkzusters een belangrijke rol. “Ons doel is de gezondheidsbevordering van iedereen in de gemeente. We vragen ons daarbij constant af wat we voor onze leden kunnen betekenen. Het overgrote deel van onze leden is 65 jaar of ouder, dus heeft dat invloed op de soort activiteiten die wij als vereniging aanbieden”, vertelt Stoop die naast zijn vrijwillige functie bij De Kruisvereniging beleidsambtenaar is en statenlid voor de provincie Noord-Brabant.

SOCIALE CONTACTEN
Leden van De Kruisvereniging kunnen niet alleen rekenen op passende zorg, maar ook meedoen aan het Beweegprogramma bij ouderensteunpunt Zonneplein in Bergen op Zoom of de Wittenhorst in Halsteren. Er worden sportactiviteiten georganiseerd zoals Tai chi, buikdansen of wandelen. Daarnaast mogen zij tegen een bijdrage wekelijks een uurtje zwemmen in Zwembad De Schelp. “Het zijn honderden mensen die hiervan gebruik maken. Ze werken aan hun fysieke en mentale gezondheid en hebben daarnaast sociale contacten, wat net zo belangrijk is”, aldus Stoop.

DOORGEEFPUNT
Een ander initiatief van De Kruisvereniging is het Doorgeefpunt. Een voorziening die een nieuwe plek krijgt in wijkcentrum Het Fort in Bergen op Zoom. “Opgezet door een mede-bestuurslid voor inwoners die het minder goed hebben”, vertelt Stoop over dit project. “Mensen kunnen materialen gratis schenken en wie het nodig heeft, kan deze spullen gratis meenemen. Het gaat in de eerste plaats om zorgmiddelen zoals verband, maar ook om keukengerei en textiel zoals beddengoed en handdoeken. Voor kleding vragen we wel een kleine vergoeding, zodat wij de middelen kunnen kopen die niet meer voorradig zijn. Door de huisvesting te financieren, kan het Doorgeefpunt haar diensten blijven aanbieden.” ■