Een praatje onder het genot van een taartje

Ingegeven door het spreekwoord ‘een mens is nooit te oud om te leren’, organiseerde de Seniorenraad Willemstad samen met de Kruisvereniging een bijeenkomst over het onderwerp Diabetes Mellitus, in de volksmond beter bekend als ‘suikerziekte’. Zo’n 25 ouderen bezochten de informatiemiddag. De aanwezigen werden ontvangen met koffi e of thee, en een lekker vers aardbeiengebakje. Er waren vier professionals uitgenodigd die vanuit hun praktijkervaring met Diabetes Mellitus (oftewel DM) kwamen vertellen. We maakten kennis met fysiotherapeut Jaentien Koperberg en stagiaire Nienke Dekkers – werkzaam bij Van Zuilichem, diëtist Quirine Altorf, en praktijkondersteuner Ellen Testers van huisartsenpraktijk Willemstad. Een praatje met een taartje dus!

Spinnenwebmodel
Eerst kwam praktijkondersteuner Ellen aan het woord. Zij liet een filmpje zien over ‘positieve gezondheid’ en het ‘spinnenwebmodel’. Ellen legde uit dat je op verschillende manieren kunt kijken naar een ziekte: vanuit het medisch model, maar óók vanuit het leefwereldmodel zoals ‘positieve gezondheid’ dit uitdraagt. Ze peilde de kennis van de aanwezigen door hen een aantal stellingen voor te leggen. Daarbij viel het haar op dat de senioren best veel bleken te weten over de ziekte DM.

Vrolijk beweegspel
Daarna was het de beurt aan fysiotherapeut Jaentien. Het filmpje dat zij liet zien, ging over Diabetes Mellitus en bewegen, en hoe belangrijk dat is. Aan bod kwamen de drie bewegingsniveaus: licht, matig en intensief bewegen. Ter verduidelijking werden die meteen in praktijk gebracht, en ging op verzoek van Jaentien iedereen staan. Onder het motto ‘Doe een stapje naar voren, of een stapje terug…’, werd er een vrolijk beweegspel gedaan. Hoe meer vragen er gesteld en beantwoord werden, hoe complexer de bewegingen werden. Dat leidde natuurlijk tot de nodige hilariteit.

Toren van suikerklontjes
Diëtist Quirine vroeg iedereen nog even te blijven staan om groepjes te vormen voor een kennisspel. Zij had een bal meegenomen en een blik met suikerklontjes. Al snel werd duidelijk waarom zij deze attributen bij zich had: als zij een groepje een vraag voorlegde, mochten ze de vraag houden en zelf beantwoorden, óf de vraag doorspelen door de bal naar een andere groep te gooien. Elke groep hield de vraag keurig bij zichzelf.
Elk goed antwoord werd beloond met een suikerklontje op de ‘scoretafel’. De torens van de verschillende groepjes gingen mooi gelijk op. Het spel bevatte enkele flinke eyeopeners. Zo zitten er in rijst twee keer zoveel koolhydraten als in aardappelen, en bevat een glas jus d’orange (vers of uit een pak) maar liefst 7 suikerklontjes!

Gesprekstafels
Na de pauze werd er aan drie gesprekstafels nog een kwartiertje gepraat met de aanwezige experts. Zo legde Ellen uit hoe je het spinnenwebmodel (een model waarbij je je eigen gezondheid kunt beoordelen) moet
invullen, benadrukten Jaentien en Nienke het belang van dagelijks bewegen, en ging Quirine in op persoonlijke vragen over voeding en Diabetes Mellitus. De senioren kijken terug op een geslaagde en leerzame
bijeenkomst. Ze gaven aan meer van dit soort info-middagen in de toekomst een heel goed idee te vinden.